Praktische informatie over Turkije

Corona-maatregelen Turkije
Er zijn geen corona-inreisvoorwaarden voor reizigers. Je kan reizen door heel Turkije, maar raadpleegt altijd eerst het reisadvies voor Turkije op de site Nederlandwereldwijd. Ook verstandig om je reisverzekering te checken. Bekijk eerst de polisvoorwaarden om zeker te zijn dat de reisverzekering voldoende dekking biedt voor medische kosten in het buitenland. Ook voor eventuele extra kosten die te maken hebben met COVID-19, mocht je tijdens je verblijf in quarantaine moeten of ziek worden en je extra verblijfkosten moet maken.

Reisdocumenten voor Turkije
Om naar Turkije te reizen heb je een geldige paspoort of een Nederlandse identiteitskaart nodig. Je reisdocumenten dienen bij aankomst in Turkije minstens 3 maanden geldig te zijn. Vanaf 2 maart 2020 hebben Nederlanders die Turkije willen bezoeken voor een periode van 90 dagen geen visum meer nodig.

Vliegen naar Turkije
Luchtvaartmaatschappijen bieden talloze vluchten naar Turkije vanaf Schiphol, Rotterdam, Groningen, Enschede, Eindhoven, Maastricht en vanuit de luchthavens rondom Nederland. Afhankelijk van de luchtvaartmaatschappijen en touroperators kan je rechtstreeks, met een tussenlanding of met een overstap vliegen naar populaire bestemmingen als Istanbul, Ankara, Izmir, Bodrum, Antalya en Dalaman. De vliegtijd naar Turkije vanaf Schiphol is ongeveer 3,5 uur.

Beste tijd om te reizen naar Turkije
Lente (april-juni) en herfst (september-november) zijn de perfecte perioden om naar Turkije te reizen. In de zomermaanden kan het erg warm zijn. Een hoed of pet is dan onmisbaar. Zit je aan de Middellandse Zee, dan kun je natuurlijk lekker afkoelen in zee. ’s Winters kun je ook naar Turkije om te skiën.

Gezondheidszorg in Turkije
Vaccinaties voor Turkije zijn niet verplicht, maar worden wel aangeraden. Er wordt aangeraden vaccinaties te nemen tegen Hepatitis A en DTP. De gezondheidsvoorzieningen zijn goed in Turkije, maar verschillen per regio. In toeristische gebieden zijn ruimschoots apotheken, ziekenhuizen en gezondheidscentra aanwezig. In het oosten zijn de voorzieningen beduidend minder. Kraanwater is niet overal drinkwater. Je kunt overal drinkwater in flessen kopen.

Eten & drinken in Turkije
De Turkse keuken is gevarieerd en zeer smaakvol. Elke regio heeft zijn eigen variaties. Een maaltijd bestaat meestal uit een combinatie van gerechten. Veel gebruikte ingrediënten zijn aubergine, tomaten en ingemaakte groenten, yoghurt, witte kaas, schapenvlees, noten, olijven en Turks brood. Een traditionele Turkse drank is raki: anijslikeur, aangelengd met water. Thee drinken ze op elk moment van de dag, zwart, sterk en met veel suiker. Turkse koffie drink je zwart met veel suiker.

Geldzaken in Turkije
De Turkse munteenheid is de lira. Prijzen worden vaak in lira’s en euro’s weergegeven. Pinautomaten zijn in elke plaats te vinden. Wel is het verstandig altijd een klein bedrag aan euro’s op zak te hebben, zodat je ook kunt wisselen. Creditcards worden vrijwel overal geaccepteerd. Het prijsniveau ligt iets lager dan in Nederland. Afdingen is normaal in Turkije. Heb je een compromis bereikt, dan moet je kopen. Dus haak op tijd af, als je toch van de koop wilt afzien. Koop geen antiek; je mag het niet uitvoeren.
Fooi geven aan personeel in het hotel, gids of taxichauffeur is gebruikelijk. In restaurants is 10% fooi gangbaar.

Bellen & Internetten in Turkije
Turkije is geen EU-land en dus kunnen er roamingskosten worden berekend. Er zijn wel providers die Turkije nemen in de bundel. Raadpleeg je provider voor meer informatie. In de grote steden zijn gratis wifi hotspots in de winkelcentra en op pleinen beschikbaar. Verder biedt veel hotels, restaurants, bars, luchthavens, busstations en terminals voor veerboten gratis wifi aan.

Veiligheid in Turkije
Turkije is een redelijk veilig land om te reizen. Net als in alle landen moet je waakzaam blijven op je persoonlijke spullen en beter niet rondlopen op eenzame plaatsen. Pas in toeristische gebieden op voor zakkenrollers. Draag geld en documenten op je lichaam. Laat geen waardevolle spullen achter in je hotelkamer.

Festivals & Events in Turkije
Als je in een van de grote steden van Turkije bent tijdens de ramadan, kun je een bijzondere tijd meemaken. Overdag doet iedereen het rustig aan en zijn veel eetgelegenheden gesloten. Maar na zonsondergang, wordt het een en al levendigheid. De heerlijkste gerechten worden bereid, mensen gaan bij elkaar op bezoek en er hangt een feestelijke sfeer. In januari wordt het kamelenfestival gehouden in Selçuk (bij Efeze). Een opzienbarend evenement met kamelenraces en diverse culturele activiteiten. Er komen veel bezoekers op af. Als je er op tijd bent, kun je de aanvoer en handel van de dieren ook gadeslaan. Beroemd en berucht is het Turkse olieworstelen. Je kunt het in juli en juli zien in Edirne. Het lichaam van de worstelaar wordt van boven tot onder ingesmeerd met olijfolie. Een worstelaar is daardoor niet vast te pakken door zijn tegenstander, die zelf ook spekglad is. De deelnemers dragen alleen een broek van waterbuffelleer. Winnaar van het toernooi krijgt een wisseltrofee in de vorm van een gouden riem. Het jaarlijkse evenement duurt drie dagen.