Bezienswaardigheden Turkije

Ankara

In Ankara, de hoofdstad van Turkije, bevindt zich het mooiste en belangrijkste museum van het land: het Museum van Anatolische Beschavingen. De indrukwekkende collectie geeft een beeld van de volkeren en beschavingen uit de geschiedenis van Anatolië. Verdere is in de stad het mausoleum van Atatürk, de stichter van de moderne Turkse Republiek, te bezichtigen. Overige bijzondere bezienswaardigheden zijn: het Presidentieel Paleis, de Citadel en de Kocatepe-moskee.

Aspendos

In de historische stad Aspendos tref je één van de best bewaarde theaters ter wereld. Dit Romeinse theater is meer dan 2000 jaar oud en wordt nog steeds gebruikt voor diverse muzikale voorstellingen. Dit fascinerende bouwwerk werd gebouwd door de architect Zenon. Een ander bouwwerk van Zenon tref je ten noorden van Aspendos op ongeveer een kilometer afstand. Hier zie je nog resten van het Romeinse aquaduct dat de stad Aspendos van vers water voorzag. Andere bezienswaardigheden zijn: Het Gymnasium, De Thermen, De Acropolis en een monumentaal fontein, het Nymhaem.

Aphrodisias

In de historische stad Aphrodisias staan belangrijke gebouwen en overblijfselen uit het oude Romeinse Rijk. De eerste opvallende bezienswaardigheid van Aphrodisias is de monumentale poort, het Tetrapylon met op de achtergrond de pilaren van de tempel van Aphrodite. Verder zie je het beroemde stadion, het Odeon en het bisschoppelijke paleis, het Aphrodisias theater, de Agora en de baden van de Romeinse Keizer Hadrianus. In Aphrodisias hebben archeologen tijdens opgravingen waardevolle vondsten gedaan. Een bezoek aan het museum van Aphrodisias is daarom zeer de moeite waard.

Cappadocië

Cappadocië gelegen in centraal Anatolië is één van de mooiste gebieden van Turkije. Het is een landschap met vreemde rotsformaties, feeënschoorstenen, grotwoningen en ondergrondse steden. Dit fascinerende landschap is ontstaan door verschillende vulkaanuitbarstingen. Wind, regen en overstromingen hebben van de combinatie van harde lava en zachte tufsteen een ware geologische wonder gemaakt.

Efeze

Efeze is een historische stad gelegen aan de westkust van Turkije met verrassende bezienswaardigheden uit de Griekse en Romeinse tijd. Veel van de ruïnes en overblijfselen van monumenten zijn in opvallend goede staat te bewonderen. Bezienswaardigheden zijn: het grote theater, de tempel van Artemis, de Mariakerk, de grot van de zeven slapers en de imposante gevel van de CelsusBibliotheek. Daarnaast zijn ook de Romeinse baden en een Romeins toiletsysteem met stromend water te bezichtigen. Vlakbij Efeze ligt het stadje Selçuk. De archeologische vondsten van Efeze zijn ondergebracht in het museum van Selçuk.

Hiërapolis

Hiërapolis is een historische stad ongeveer 20 km ten noorden van Denizli. Het wordt in de archeologische literatuur de heilige stad genoemd, omdat veel tempels en religieuze gebouwen in Hiërapolis waren gebouwd. Hiërapolis werd volledig verwoest door een aardbeving in de jaren 60 na Christus tijdens de Romeinse keizer Nero. Gedurende de reconstructie verloor de stad haar Hellenistische stijl en werd een typische Romeinse stad. Direct nadat de Romeinse periode begon, werd Hiërapolis een belangrijk centrum vanwege zijn commerciële en religieuze positie. Hiërapolis werd aan het einde van de 12e eeuw na Christus door de Turken veroverd. Bezienswaardigheden in Hiërapolis zijn: het Romeinse Bad, het Romeinse theater, de tempel van Apollo en het Plutonium.

Istanbul

Istanbul is een van de meest historische steden ter wereld. De stad is de hoofdstad geweest van drie van de grootste rijken uit de geschiedenis: het Romeinse Rijk, het Byzantijnse Rijk en het Ottomaanse Rijk. Deze geschiedenis vind je overal in de stad terug. De belangrijke bezienswaardigheden zijn: Het Kopkapi paleis, de Blauwe Moskee, de Süleymaniye moskee, Hagia Sophia, het Dolmabahçe paleis, de Chorakerk, de Galatatoren, het Hippodrome, Yerebatan Sarniçi, de Grand bezaar en de Egyptische bazaar. Verder is het zeer de moeite waard om een bezoekje te brengen aan het Archeologische museum en het museum van Turkse en Islamitische kunst. Naast de talloze bezienswaardigheden is het een ware belevenis de stad te bewonderen via een rondvaart over de Bosporus die het Europese van het Aziatische deel van Istanbul scheidt. Voor een totale belevenis is het raadzaam om een Istanbul Tourist Pass te kopen. Deze pass biedt toegang tot 30 topattracties en diensten. Vraagt de pass aan via deze site

Myra Antik Kenti

De oude stad Myra in Lycië, is beroemd door de grafarchitectuur van de Lycische cultuur. De talrijke uit rotsen gehouwen graven uit de 4e eeuw, vormen met de fantastische bergachtige omgeving een fascinerend schouwspel. Deze rotsgraven zijn gebouwd in de stijl van oude Lycische houten woningen en heiligdommen met deuren, ramen en reliëfs. Veel ervan hebben uitgebreide gevels en inscripties. Sommige tonen reliëfs van begrafenistaferelen en het dagelijkse leven van de overledene. De rotsgraven zijn van dichtbij te bewonderen maar zijn niet toegankelijk. Wel toegankelijk is de indrukwekkende Romeinse amfitheater daar vlakbij in de buurt. Verder is de Basiliek van St. Nicholaas interessant om te bezoeken. Nicolaas van Myra was in het begin van de 4e eeuw bisschop van Mira.

Nemrut Dagi

Nemrut Dagi is een werelderfgoed in Oost-Anatolië. Op de top van de Nemrut Berg liet Antiochus Theos, koning der Kommagene zich onsterfelijk maken te midden van andere Griekse goden zoals Zeus, Apollo en Herakles. Het grafmonument is een religieus complex bestaande uit een 50 meter hoge stenen piramide met aan de oost- en westkant kolossale stenen sculpturen. Deze bezienswaardigheid geeft tegen de achtergrond van het omringende gebergte een spectaculair uitzicht.

Pamukkale

Pamukkale bevindt zich ten noorden van de stad Denizli en nabij de historische stad Hiërapolis. De prachtige witte kalksteenterrassen van Pamukkale zijn gevormd doordat calcium- en koolzuurhoudend warm bronwater al eeuwenlang langs de bergwand via terrassen naar beneden stroomt. Uit het warme water slaat calciumcarbonaat neer en zo worden dikke pakketten kalk langs de terrassen afgezet. Hierdoor zien de bergwanden uit als een reusachtige witte versteende waterval. Dit wereldwonder is zeer de moeite waard om te bezoeken.

Pergamon

De historische stad Pergamon, het huidige Bergama, was in de oudheid een zeer belangrijke en invloedrijke stad. Gedurende de 2e eeuw v.C. was deze stad het centrum van kunst en wetenschap in Klein-Azië. In Pergamon kan je veel bijzondere bezienswaardigheden bewonderen zoals, het steilste theater van de Griekse wereld, de Akropolis, de Trajanustempel, de ruïnes van de paleizen van de Attalieden en van Eumenes II, de Rode Basiliek en één van de grootste medische centra uit de oudheid, het Asklepion.

Troje

De legendarische stad Troje is beroemd vanwege het epos van de Griekse dichter Homeros over de Trojaanse oorlog die plaatsvond rond 1200 v.C. De stad heeft verschillende niveaus van ontwikkeling meegemaakt. Door de jaren heen werd de stad verwoest en opnieuw opgebouwd. De verwoestingen werden door archeologen aangezien voor de Trojaanse oorlog. In Troje zijn slechts enkele ruïnes en een replica van het paard van Troje te zien. Troje is te bereiken vanuit Çanakkale, een stadje op zo’n 30 km afstand van Troje.