Badplaatsen Turkije

Alanya

Alanya was vroeger een klein vissersdorpje aan de Turkse Rivièra, maar tegenwoordig is het uitgegroeid tot een prachtige badplaats met vele restaurants, hotels en cafés langs de stranden. De stranden worden in tweeën gesplitst door een 250 meter hoge middeleeuwse citadel. Alanya beschikt over een oude haven midden in het levendige centrum, met talloze winkeltjes, terrasjes, barretjes en disco’s. 

Antalya

Antalya is de populairste badplaats aan de Middellandse zee, in het zuidwesten van Turkije. Antalya staat vooral bekend om zijn prachtige zandstranden en vele historische bezienswaardigheden. Antalya heeft tal van stranden die variëren van toeristische favorieten tot meer lokale standen omgeven door historische ruïnes. Door de grote aantrekkingskracht op toeristen kan het in de zomermaanden erg druk zijn. Maar ondanks de drukte is het zeker een bezoek waard. De beste stranden om te bezoeken in Antalya zijn: Çıralı, Konyaaltı, Phaselis, Lara Beach en Patara Beach.

Bodrum

Wil je loungen in één van de trendy beach bars en sfeervol genieten van prachtige stranden? Je bent dan in Bodrum op de juiste plaats. Bodrum ligt aan de zuidwestkust van Turkije aan de Golf van Gokova. Het is een geliefd vakantieoord dankzij een rijke geschiedenis, de mooie zandstranden, een prachtige jachthaven en een gezellig centrum met leuke bazaar en vele winkels en hippe uitgaansmogelijkheden. Ook geschiedenis en cultuurliefhebbers komen in Bodrum door de vele bezienswaardigheden prima aan hun trekken.

Dalyan

De echte natuurliefhebber komt voldoende aan zijn trekken in Dalyan. Hier vind je de natuurwonder Iztuzu strand met een lengte van 5400 meter. Iztuzu is een belangrijk schildpaddengebied. Het strand heeft een zacht goudkleurige zand en ondiep doorschijnend water. Het wordt beschouwd als een van de grootste ecostranden van Turkije. Het is een idyllische plek om te zwemmen en om gewoon te ontspannen in de zon, weg van de toeristische drukte. Het gebrek aan ontwikkeling draagt alleen maar bij aan de onaangetaste natuurlijke charme en vredige sfeer van het gebied.

Fethiye

Fethiye staat bekend als een pittoreske badplaats met heerlijke witte stranden en een prachtige natuurlijke haven omringd door hoge bergen en rotsblokken met een rijk historisch verleden. De uitgehouwen Lycische tempelgraven in de rotsen zijn hier de stille getuigen van. Fethiye is tevens door het heldere water, de aangename watertemperatuur en de onderwater ruïnes een van de beste locaties om te duiken. Calis Beach wordt beschouwd als een van de meest milieuvriendelijke stranden van Fethiye.

Kas

Kas is een kleine en charmante badplaats aan de Turkse Rivièra, 168 km ten westen van de stad Antalya. Kas staat bekend als de beste duiklocatie van Turkije. Als toeristenoord is het relatief ongerept. De schoonheid van het landschap en de vele prachtige baaien en talloze plekken om te wandelen langs oude ruïnes, maakt van Kas een adembenemende plek om te bezoeken. De beste stranden om te bezoeken in Kas zijn: Kaputaş Beach, Akcagerme Beach, Patara Beach en Kucuk Cakil Beach.

Kemer

Kemer is een badplaats ongeveer een uur rijden van Antalya. Ondanks het toeristische karakter is Kemer een leuke plek om te bezoeken. Het grootste strand is Kemer Beach. Het is een juweel van een strand, omgeven door glinsterende blauwe zee en omgeven door een spectaculair berglandschap. Met de ruïnes van Olympos aan de ene kant en het eeuwige brandende vuur van Chimaera aan de andere kant, moet dit idyllische strand langs de Turquoise kust zowel natuurliefhebbers als geschiedenisliefhebbers verrassen. 

Kusadasi

Vlakbij vele bekende historische bezienswaardigheden ligt de populaire badplaats Kusadasi. De badplaats heeft een grote jachthaven, een vissershaven, een mooie boulevard en heerlijke zandstranden. De bekende stranden op ongeveer 10 minuten van het centrum zijn: Ladies Beach, Silver beach en Long beach. Kusadasi heeft verder een gezellig centrum met leuke terrasjes, winkels, restaurants en uitgaansmogelijkheden.

Marmaris

Marmaris is één van de meest populaire badplaatsen van Turkije. Dit dankzij het kristalheldere zeewater, de mooie omgeving met steile heuvels met pijnboombossen en het fraaie uitzicht op kleine eilandjes voor de kust. Marmaris beschikt over een goed geoutilleerde jachthaven, heeft een oud en pittoresk centrum met een gezellige bazaar en veel winkels.

Olympos

Aan de zuidkust vlakbij de ruines van Olympos ligt één van de mooiste stranden van Turkije. De zandvlakte strekt zich kilometers uit en wordt tegengehouden door een reeks kliffen die uit de zee omhoog steken. Olympos is een onverstoord rijk natuurgebied en een belangrijke broedplaats voor schildpadden. Naast de natuur kunt u ook genieten van de geschiedenis van het oude Olympos. Als u een wandeling maakt langs deze Lycische stad ziet u tal van overblijfselen uit deze oudheid.

Ölüdeniz

Ölüdeniz ligt langs de Egeïsche kust en wordt gezien als een van de mooiste badplaatsen in Turkije. De kilometerslange stranden in combinatie met de prachtige Lagune omringd door pijnbomen bedekte bergen maken van Ölüdeniz een echte paradijs. Op ongeveer 25 km ten zuiden van Ölüdeniz ligt Kabak beach. Het is een prachtig klein strand met wit zand en kiezelstenen en kristalhelder turquoise water. Verder tref je niks anders om het gevoel van vrede te verstoren. De ongerepte baai met halve maan wordt aan drie kanten omgeven door weelderig dennenbos en wordt vooral bezocht door backpackers en wandelaars die de Lycian route volgen.

Patara

Patara was een oude stad in Lycië, nabij het huidige Gelemiş in de Turkse provincie Antalya. Voor de natuur- en wandelsportliefhebbers is Patara beach een verademing. Dit prachtige strand van 20 kilometer lang is gevrijwaard gebleven van projectontwikkelaars, omdat het gebied een van de belangrijkste schildpadbroedplaatsen van Turkije is en dus als officieel beschermd natuurgebied is verklaard.

Side

Side is een voormalig vissersdorp gelegen op een schiereiland ongeveer 75 km ten oosten van Antalya. Deze geliefde badplaats trekt veel bezoekers door de unieke combinatie van prachtige zandstranden, indrukwekkende ruïnes, zoals de tempel van Apollo en het amfitheater en door het gezellige oude centrum met tal van winkelstraten, restaurants, cafés en discotheken.